Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην Ασφάλιση Aυτοκινήτου

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη μορφή ασφάλισης στη χώρα μας, κυρίως λόγω του υποχρεωτικού της χαρακτήρα. Όλοι όσοι έχουμε στην ιδιοκτησία μας ένα όχημα είτε αυτό είναι επιβατικό, είτε επαγγελματικής χρήσης, πρέπει να έχουμε και την ανάλογη ασφάλιση αστικής ευθύνης του. Ένα μέτρο προστασίας που έχει εδραιωθεί και νομοθετηθεί σε όλες τις ανεπτυγμένες και πολιτισμένες χώρες του κόσμου με σκοπό να προστατέψει τους πολίτες από την έκθεση τους στον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ένα τροχαίο ατύχημα. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ασφάλιση δεν καλύπτει εμάς τους ίδιους αλλά την ευθύνη που φέρουμε προς την κοινωνία όταν μετακινούμαστε με το όχημά μας.

Απλά φανταστείτε την κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους αν δεν είχε προβλεφθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία. Την ταλαιπωρία των οδηγών στη συνεννόηση και διεκπεραίωση κάθε μικρού ή μεγάλου ατυχήματος, όπως επίσης το ύψος των υλικών ζημιών και των εκάστοτε απαιτήσεων για σωματική/ηθική βλάβη που θα έπρεπε να καλυφθούν από προσωπικά κεφάλαια.

Η ασφάλιση αυτοκινήτου όμως δεν είναι μόνο η αστική ευθύνη προς τρίτους. Καλύπτει μια σειρά από ανάγκες που αν και προαιρετικές, είναι και αυτές σχεδόν απαραίτητες αν θέλουμε να είμαστε 100% καλυμμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Ποιες επιλογές υπάρχουν;  

Η ασφάλιση αυτοκινήτου συνήθως χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες με την κάθε μια να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτές είναι οι:  

  • Βασική ασφάλιση οχήματος (που περιλαμβάνει μόνο την αστική ευθύνη προς τρίτους) 
  • Ασφάλιση πυρός & κλοπής (που καλύπτει μερικά ή ολικά την περίπτωση κλοπής ή πυρκαγιάς στο όχημά μας) 
  • Μικτή ασφάλιση (που καλύπτει ίδιες ζημιές που πιθανόν προκαλέσουμε στο όχημά μας) 

Φυσικά υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες όπως η οδική βοήθεια και η φροντίδα ατυχήματος, η θραύση κρυστάλλων, η νομική προστασία, το προσωπικό ατύχημα, οι θεομηνίες και οι τρομοκρατικές ενέργειες που επίσης θεωρούνται σημαντικές, η κάθε μια για συγκεκριμένη περίπτωση. 

Κάθε πότε αξίζει να ανανεώνουμε το συμβόλαιο μας;  

Σύμφωνα με την πολιτική των περισσοτέρων ασφαλιστικών εταιριών η ετήσια ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί και την πιο συμφέρουσα επιλογή σε ότι αφορά το κόστος του συμβολαίου σε σχέση με αντίστοιχα μικρότερης διάρκειας. Βέβαια, η κάθε περίπτωση διαφέρει, καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που είτε θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους, είτε να καταθέσουν πινακίδες, με την ασφάλιση κάθε μήνα να αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή.  

Αν τρακάρουμε τα ασφάλιστρα που πληρώνουμε αυξάνονται;     

Το «προφίλ κινδύνου» του οδηγού-ασφαλισμένου είναι αυτό που η κάθε ασφαλιστική εταιρία υπολογίζει βάσει μίας παραμετρικής μεθόδου, έτσι ώστε να χρεώνει πιο δίκαια ασφάλιστρα. Αυτό που επηρεάζει πιο πολύ από κάθε άλλο παράγοντα το προφίλ κινδύνου είναι η συχνότητα των ατυχημάτων που προκαλεί ο οδηγός και κατά συνέπεια το που βρίσκεται στην κλίμακα του bonus malus. Το bonus malus χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 1 ως το 10, όπου όσο πιο κοντά στο 1 βρίσκεσαι τόσο καλύτερο είναι το προφίλ κινδύνου σου, ενώ όσο πιο κοντά στο 10 τόσο πιο πιθανό είναι να δεις τα ασφάλιστρά σου αυξημένα μετά από κάθε ατύχημα. 

Τι ρόλο παίζει η ηλικία και η περιοχή που μένουμε στην ασφάλιση του οχήματος μας; 

Και οι δύο παράγοντες, ηλικία και τόπος διαμονής είναι καθοριστικοί για τον υπολογισμό ασφαλίστρων κατά την ασφάλιση του οχήματός μας. Οχήματα που κυκλοφορούν σε περιοχές στις οποίες καταγράφονται συχνότερα ατυχήματα, επιβαρύνονται με ακριβότερα ασφάλιστρα και το αντίθετο. Αντιστοίχως, η ηλικία του οδηγού και τα έτη εμπειρίας του (σύμφωνα με την ημερομηνία απόκτησης διπλώματος), επηρεάζουν την πιθανότητα που έχει να εμπλακεί σε ατύχημα, διαμορφώνοντας αντίστοιχα το κόστος ασφάλισής του. Ειδικά για τους νέους οδηγούς, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καθορίσει το λεγόμενο επασφάλιστρο, το οποίο προσαυξάνει το κόστος ασφάλισης και αφορά περιπτώσεις όπως η οδήγηση του οχήματος από οδηγό κάτω των 23 ετών ή άνω των 70 ετών, οδηγού με δίπλωμα κάτω του ενός έτους κ.α. 

Πως μπορώ να ελέγξω αν ένα όχημά είναι ασφαλισμένο;   

Μέσω του gov.gr μπορείτε πληκτρολογώντας μόνο την πινακίδα του αυτοκινήτου να λάβετε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το όχημα που σας ενδιαφέρει. Πληροφορίες όπως αν είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, αν είναι σε ακινησία, αν έχει κλαπεί, το χρώμα του, τον κατασκευαστή του, και τον τύπο του οχήματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο, να επιλέξετε είσοδος στην υπηρεσία και να βάλετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδα).  

Πηγή: www.europaikipisti.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp